Reverse Engineering


Reverse Engineering-ről általánosságban:

A méréstechnikában a „reverse engineering” (fordított mérnöki tevékenység) egy olyan folyamat, amely során egy kész termék, berendezés, vagy rendszer működését és felépítését visszafejtik, anélkül hogy hozzáférhető lenne az eredeti tervezési dokumentáció vagy specifikáció. A cél az, hogy az adott eszköz vagy rendszer működését és jellemzőit megismerjék, anélkül hogy azt a gyártó által előírt módon bonthatnák szét.

Ez az eljárás lehetővé teszi az eredeti tárgy pontos digitális modelljének elkészítését, anélkül hogy a tárgyat le kellene másolni, vagy a tervezési dokumentációt elérhetővé kellene tenni.

Reverse Engineering 1
Reverse Engineering 2

A 3D szkennelés során különböző technikák és eszközök alkalmazhatók, amelyek lehetővé teszik az objektum pontos geometriájának és felületi tulajdonságainak rögzítését. Ezek közé tartozhatnak a következők:

  • CT szkennelés: A CT szkennelés az iparban egy olyan technológia, amelyet nemzetközi kifejezéssel "Computed Tomography" (CT) industriális alkalmazásaként ismernek. Ez a technológia hasonló elveken alapul, mint az orvosi CT szkennelés, de itt az alkalmazása különböző anyagok és termékek vizsgálatára és elemzésére történik. Az ipari CT szkennelés során a terméket vagy alkatrészt egy speciális berendezésben (CT szkennerek) forgatják, miközben a röntgensugarak keresztmetszeti képeket készítenek róla. Ezután a számítógép feldolgozza az adatokat, és létrehozza a testet jellemző pontfelhőt, amely lehetővé teszi a termék vagy alkatrész részletes vizsgálatát.
  • Lézeres szkennelés: Ez a technika lézersugarakat használ a tárgy felületének pontfelhővé történő szkenneléséhez. A lézerszkenner egy lézersugarat vetít a tárgy felületére, majd érzékeli a visszaverődött sugarakat. A kapott adatok alapján létrehozzák a tárgy pontfelhő modelljét.
  • Strukturált fény szkennelés: Egy másik módszer az, amikor a tárgyra strukturált fény mintákat vetítenek, és a kamera az objektum felületéről rögzíti a fény mintázatát. A kapott adatok segítségével a szoftver létrehozza a tárgy 3D-s modelljét.
  • Koordináta mérés: A koordináta mérés az iparban egy olyan mérési technika, amely segítségével pontok vagy geometriai elemek helyzetét és méreteit határozzák meg egy objektum vagy alkatrész felületén. Ez a mérési módszer rendkívül fontos a gyártási folyamatokban, mivel lehetővé teszi az alkatrészek és termékek pontos méretekkel való ellenőrzését és illeszkedésének vizsgálatát. A koordináta mérés során speciális mérőberendezéseket, például koordináta mérőgépeket (CMM) használnak. A koordináta mérőgép egy olyan eszköz, amely képes háromdimenziós térben elhelyezkedő pontokat mérni, és ezek koordinátáit rögzíteni. A mérési pontokat általában érintkező vagy érintés nélküli szenzorok segítségével érzékelik.
Reverse Engineering 3
Reverse Engineering 4

A reverse engineering 3D/CT szkennelés alkalmazásai közé tartozhatnak:

  • Egy régi, már nem gyártott eszközt szeretnénk karbantartani, de az eredeti dokumentáció nem elérhető.
  • Az eredeti gyártó nem rendelkezik információval az eszköz felépítéséről vagy működéséről.
  • Egy meghibásodott terméket szeretnénk megjavítani anélkül, hogy azt szétszednénk.
  • Az egyes termékek versenytársak által történő elemzése érdekében, hogy saját termékünk javítása vagy továbbfejlesztése lehetséges legyen.
Reverse Engineering 5
Reverse Engineering 6
Reverse Engineering 7
Tanúsítvány
ISO-9001 Tanúsítvány
HVG Ajánlott Cég
Vállalható Üzleti Szereplő
ISO-9001
Tanúsítvány
HVG
Ajánlott Cég
Vállalható
Üzleti Szereplő